Hoppa till innehållet
Språk
Kundvagn
Land of Trees: music from the deep green

Land of Trees: musik från det djupa gröna

Land Of Trees är projektet av Marcus Friman, naturälskaren som fortsätter att ge oss folkmelodier fulla av råa känslor. Rotad i landskapet av berg och tallar i norra Sverige, nu boende på Västkusten, har han släppt sitt tredje album, den här gången utan några skivbolag inblandade. Vi satte oss ner för att prata med trädmannen själv om hans nyutgivna album, hur man stannar upp och letar efter de vackra detaljerna runt omkring dig och varför han alltid bär med sig en kamera.

Vilket var det första instrumentet du blev kär i?

Jag började spela trumpet när jag bara var 10 år gammal men förstod aldrig varför jag måste lära mig att läsa noter så det hängde aldrig kvar hos mig. Några år senare upptäckte jag att pianot var ett bra sätt att uttrycka dina känslor genom musik, men eftersom jag aldrig kunde ta med mig ett så lärde jag mig att spela gitarr. Jag inser att jag kanske måste skaffa ett piano.

Kan du komma ihåg den första låten som fick dig att vilja ägna ditt liv åt musik?

Det finns ingen "en låt". Jag fattade egentligen aldrig ett beslut att ägna mitt liv åt musik heller. Annat än att fylla mitt liv med musik för att hantera mina känslor och tankar. Jag brukade skriva texter till rap-beats och jag springer till allt från Cat Stevens till Bad Religion. Jag kan inte hålla händerna borta från instrument oavsett var jag hittar dem och när jag har något tryckande i mitt sinne tenderar jag att skriva texter. Det är inte en förlängning av mig, det är vem jag är.

Vad har varit det mest minnesvärda ögonblicket i din karriär hittills?

Förmodligen att spela på en lokal arena för knappt tusen människor i publiken, där jag förväntade mig att ingen skulle bry sig, men varje själ satt tyst och fokuserade på varje not jag tog. Det var så kraftfullt och ödmjukt samtidigt, ren magi.

“I decided early on in the process of recording the album that I wanted every song to not only focus on an emotional atmosphere but to actually create a space from a specific geographical location.”

Utanför musiken, vad är din största passion?

Det är svårt att säga, jag älskar så många saker! Jag har filmat och redigerat mycket på sistone och det har alltid varit en stor passion för mig. Jag älskar att vandra, resa, snowboarda och surfa precis lika mycket så det är omöjligt att begränsa det.

Vad har varit den mest framträdande inspirationen bakom ditt senaste album ‘Backlight Sonnets’?

Liksom det mesta av min musik fokuserar dessa låtar primärt på svårhanterade emotionella situationer och det lilla skimmer av ljus jag hittar när jag skriver dem. Jag bestämde tidigt i processen att spela in albumet att jag ville att varje låt inte bara skulle fokusera på en emotionell atmosfär utan faktiskt skapa ett utrymme från en specifik geografisk plats. Varje låt på detta album har "en plats" att vara på, till exempel; ”Same as Before” och ”Stretching for the Sky” är båda från samma lilla stad i Portugal vid olika resor och talar om olika epoker av mitt liv. ”Here We Are” är lika mycket en emotionell resa som den fysiska jag tog genom Norges bergskedjor och ”Dancing ’round my Heart” spelas ut i ett varmt träkök med ett hett kaffe och ett öppet fönster.

Du har också just släppt en dokumentär som tar oss genom din process att göra detta album, fylld med många olika klipp och historier. Bär du alltid din kamera med dig för att fånga små ögonblick av ditt liv?

Ja, det började tidigt och jag är så glad att det har varit något jag har gjort under de senaste 10 åren eller så! Jag har så många historier att berätta och jag har precis upptäckt att jag kan kombinera musik och den filmen för att skapa ännu mer relaterad berättande. Det är en chans för mig att visa hur genuin jag är om detta. Det är inte bara något jag vill bli, det är något jag vill vara.

För några veckor sedan släppte du en rad hållbara merchandise inklusive ’Tree-shirts’ och ’I-care-about-carrying’-väskor. Är hållbarhet en passion för dig?

Land of trees, fotography.

 

Tja, det vore ganska hycklande att kalla mig ”Land of Trees” och inte bry sig om klimatet, eller hur? Jag växte upp i bergen i Sverige och har bevittnat förändringarna i naturen, den stora skillnaden för varje förfluten vinter och fick lite information om frågan när jag började surfa, haha. Surfkulturen är VÄLDIGT medveten och informativ om frågan, så det har alltid varit så uppenbart för mig varför hållbarhet är viktigt.

Allt du skapar verkar kretsa kring skogen, naturen och ett lugnt liv. Vad är ditt största tips för den som saknar detta i sitt liv, som fastnar i en stressig livsstil?

Jag är inte så säker på den ”lugna levande”-delen, det är förmodligen bara hur jag får det att låta i mina låtar men jag är alltid i farten, ingen vila. Men det kan vara mitt första tips: Gör något med din energi och du kanske känner frid, för mig är det att skriva och spela musik, springa och surfa/snowboarda. Hitta bara vad du kan byta ut Netflix med och du kommer att vara okej. Andra tipset: Leta efter detaljerna runt omkring dig, de är överallt och så snart du börjar missa dem är din hjärna någon annanstans. Detta kräver stora mängder övning men det är därför skogen är en så bra plats att göra det. Inga distraktioner, många kottar, löv och fåglar att fokusera på, tyst och verkligen ingenstans att gå. Som om du redan är där du ska vara och vart du än går är lika bra.